Breaking News
Home > Global News > Africa > Proteste antiguvernamentale masive în Togo
proteste antiguvernamentale, Togo
Sursa: BBC

Proteste antiguvernamentale masive în Togo

Statul Togo se confruntă cu proteste antiguvernamentale care tind să ia amploare, generate de criza politică fără precedent, relatează BBC. Protestele îl vizează pe liderul Faure Gnassingbé și au izbucnit ca o reacție la apelurile pentru introducerea limitelor asupra mandatului prezidențial.

Faure Gnassingbé este șeful statului Togo din anul 2005, când a preluat mandatul prezidențial de la tatăl său, Eyadema Gnassingbé. Eyadema a devenit președintele Togo în anul 1967, în urma unei lovituri de stat care a avut loc la șapte ani de la obținerea independenței de stat.

Protestele antiguvernamentale au izbucnit încă din luna august și s-au răspândit în toată țara. Demonstrațiile au avut un caracter pașnic în general, iar organizatorii susțin că în data de 19 august a fost atins cel mai ridicat număr de manifestanți care au ieșit în stradă, 800,000 din totalul de 6,6 milioane de locuitori.

Problema care se ridică în prezent este de ce nu încearcă guvernul și opoziția să își rezolve problemele în parlament. Se pare că guvernul ar fi încercat să găsească o soluție. Marți, deputații au votat în favoarea unei propuneri de modificare a Constituției pentru a limita numărul mandatelor prezidențiale. Astfel, președintele nu ar putea să dețină mai mult de două mandate.  Această schimbare va necesita, însă, un referendum înainte de a intra în vigoare. Opoziția a boicotat votul, susținând că sesiunea parlamentară de marți a fost un subterfugiu pentru a-l menține în funcție pe actualul președinte până în anul 2020.

proteste antiguvernamentale,Togo
Sursa: BBC

O parte a opozanților cer demiterea imediată a președintelui, nedorindu-și sub nici o formă să rămână în funcție până în anul 2020. Opozanții au susținut că Gnassingbé a ajuns deja la al treilea mandat de când a preluat conducerea în anul 2015, fiind reales de două ori, în anul 2010 și 2015.

Având în vedere că dinastia Gnassingbé se află la conducerea statului Togo de 50 de ani, pare a fi de neînțeles de ce populația a început protestele abia acum. Însă nu este pentru prima oară când în Togo sunt organizate proteste. În anul 2005 cinci persoane au murit în timpul unor ciocniri violente cu forțele guvernamentale. Situația actuală diferă pentru că, până acum cei din sudul țării erau considerați principalii adversari ai guvernului, iar familia președintelui obținuse tot sprijinul de care avea nevoie de la populația din regiunea nordică a țării. Acum, însă, protestele cu cea mai mare amploare au izbucnit în orașe precum Sokodé, Dapaong and Mango, situate în nord.

Ca reacție împotriva protestelor, guvernul a decis să restricționeze accesul la internet, astfel încât populația să nu mai poată accesa rețelele social-media. De asemenea, membrii guvernului au făcut apel la suportul propriilor simpatizanți.

 

Sursa: BBC

Check Also

Egipt: Fostul Șef al Statului Major, aflat sub anchetă

Fostul șef al armatei egiptene,  Sami Anan, este anchetat de către autoritățile de la Cairo …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *