Breaking News
Home > Global News > Africa > Disputa dintre Ghana și Coasta de Fildeș a fost soluționată
ghana, coasta de fildeș, proces, camp petrolifer
Sursa: My Joy Online

Disputa dintre Ghana și Coasta de Fildeș a fost soluționată

Tribunalul Internațional pentru Dreptul Mării a soluționat disputa dintre Ghana și Coasta de Fildeș în privința unei regiuni, cu resurse bogate de petrol, în favoarea Ghanei, relatează BBC.

Tribunalul Internațional pentru Dreptul Mării a trasat o graniță oceanică prin care oferă Ghanei cea mai mare suprafață a teritoriului disputat, soluționând conflictul care are loc de 10 ani între cele două părți implicate.

Deși disputa dintre Coasta de Fildeș și Ghana în privința graniței exista deja, în anul 2010 a luat amploare, acesta fiind anul în care Ghana a început producția de petrol. În anul 2011, autoritățile din Coasta de Fildeș au făcut publică o nouă hartă, care cuprindea și o parte din teritoriile de unde Ghana obținea cantități semnificative de petrol.

Ambele țări au declarat că au drept de proprietate asupra teritoriului în cauză. La acea vreme, experții au estimat că zona deținea aproximativ două miliarde de barili de rezerve de petrol și 1,2 trilioane de metri cubi de gaze naturale. Disputa dintre Ghana și Coasta de Fildeș implica și alte entități, deoarece prima menționată alocase unor companii petroliere dreptul de a explora și a dezvolta producția de petrol de pe o parte dintre teritoriile în cauză, printre care se număra și Tullow.

Ghana, Coasta de Fildeș, câmp petrolifer, Tullow
Sursa: Courrier des Afriques

Camera specială a Tribunalului Internațional pentru Dreptul Mării a hotărât că Ghana nu a încălcat suveranitatea Coastei de Fildeș în acțiunile sale de explorare a petrolului, desfășurate la granița maritimă dintre cele două state. Prin intermediul acestei hotărâri, Tribunalul a validat declarația Ghanei, conform căreia puțurile de petrol active și activitățile de explorare în curs de desfășurare în câmpurile petrolifere Jubilee, Sankofa și TEN sunt desfășurate pe teritoriul maritim deținut de Ghana.

Check Also

(VIDEO) Congo: Protestatar ucis de către forţele guvernamentale

Protestele din Kinshasa, capitala Republicii Democrate Congo, continuă să escaladeze, după ce membrii comunităţilor creştine cer …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *