Breaking News
Home > Global News > Africa > Comisia electorala din Kenya criticată de Curtea Supremă
comisia electorală, fraudarea alegerilor, Kenya, Curtea Supremă
Sursa: BBC

Comisia electorala din Kenya criticată de Curtea Supremă

Curtea Supremă din Kenya a criticat comisia electorală (IEBC) pentru decizia de a nu organiza alte alegeri prezidențiale. IEBC  a fost acuzată că a fraudat alegerile, facilitând, astfel, câștigarea mandatului prezidențial de către Uhuru Kenyatta, relatează BBC.

Curtea Supremă din Kenya a luat o decizie fără precedent, aceea de a anula scrutinul electoral din data de 1 septembrie pe motiv că IEBC ar fi fraudat alegerile, favorizându-l pe Uhuru Kenyatta, care a obținut un procentaj de 54%. Decizia a fost luată după ce candidatul opoziției, Raila Odinga, care a obținut un procentaj de 44%, a declarat Curții că IEBC nu ar fi respectat legislatura pe parcursul desfășurării alegerilor și că, astfel, victoria sa ar fi fost fraudată.

Judecătorii au decis că sondajul electoral efectuat în data de 8 august nu a fost transparent sau verificabil, iar Șeful Adjunct al Justiției, Philomena Mwilu, a declarat că IEBC nu a verificat rezultatele alegerilor înainte de a anunța viitorul președinte. De asemenea, Philomena Mwilu a susținut că IEBC nu a respectat ordinul judecătoresc prin care trebuia să permită examinarea sistemului electronic de votare. Astfel, Mwilu a explicat că, prin refuzul IEBC de a se conforma ordinului, Curtea a acceptat acuzațiile opoziției referitoare la compromiterea sau intervenția asupra sistemului electronic.

Comisia electorală a contestat acuzația referitoare la compromiterea sistemului.În paralele cu ședința Curții, poliția a fost nevoită să intervină cu gaze lacrimogene pentru a dispersa  grupul de susținători ai lui Raila Odinga.

comisia electorală, fraudarea alegerilor, Kenya, proteste
Sursa: BBC
comisia electorală, Kenya, fraudarea alegerilor, proteste
Sursa: BBC

Coaliția opoziției, Nasa, a fost nevoită să demită din funcție actuala conducere a IEBC, pe care o acuză că nu ar fi efectuat sondajele conform normelor, și a declarat că o nouă echipă ar trebui să se ocupe de organizarea noilor alegeri care vor avea loc în data de 17 octombrie. Anunțul Nasa a stârnit îndoieli, deoarece OT-Morpho, firma franceză care a oferit echipamentul necesar sistemului electronic de vot, a declarat că reconfigurarea sistemului necesită o perioadă de timp mai îndelungată și că, cel mai probabil, sistemul nu va putea fi funcțional până la finalul lunii octombrie. Având în vedere această situație, judecătorii au decis ca noile alegeri să fie organizate peste 60 de zile.

Check Also

Egipt: Fostul Șef al Statului Major, aflat sub anchetă

Fostul șef al armatei egiptene,  Sami Anan, este anchetat de către autoritățile de la Cairo …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *