Breaking News
Home > Global News > Africa > Africa trebuie să investească masiv în resursele de apă
Sursă: The Guardian

Africa trebuie să investească masiv în resursele de apă

Ideea conform căreia ţările din jurul bazinului fluviului Nil trebuie să investească mai mult în proiecte de conservare a apei şi mai puţin în programe majore de infrastructură a apărut pe fondul schimbărilor de vreme, provocate de fenomenul El Nino. Potrivit The London School of Economicsprovocările ţărilor africane sunt de natură să afecteze securitatea individului, schimbările climatice constituind un risc suplimentar pentru dezvoltarea ulterioară a economiilor deja ameninţate.

În luna iulie 2016, Consiliul African de Miniștri privind Apa (AMCOW) și peste 1000 de experți s-au adunat în Dar es Salaam în timpul Săptămânii dedicată Apei din Africa pentru a discuta despre noi căi de dezvoltare și de creștere a investițiilor în infrastructura de apă.

Capriciile vremii, alături de provocări precum creşterea populaţiei africane, reducerea sărăciei şi urbanizarea rapidă cer o transformare la nivel de strategie şi bune practici pentru conservarea resurselor limitate, cea mai importantă fiind apa.

Sudanul de Sud ar putea exporta 1.8 miliarde de dolari în produse alimentare, hrănite cu resurse de apă de ploaie, dacă s-ar lua măsurile necesare. Acest stat este la un pas de război civil din nou, și o mare parte din populație s-a deplasat în funcție de ajutorul alimentar.

Nilul este subiectul unor dispute privind rezervele de hrană, ţările din jur hotărând cine primeşte apă şi cine nu. Crearea unei autorităţi asupra bazinului fluviului Nil a fost o idee de mult abandonată, la care se adaugă şi construirea aflată în progres a barajului din Etiopia, iniţiativă blamată de Egipt, care se foloseşte în proporţie considerabilă de apa oferită de Nil.

O dată cu limitarea resurselor de apă pentru susţinerea producţiei au apărut şi creşteri ale preţurilor produselor alimentare, care ridică mari riscuri asupra securităţii alimentare.

Cu ajutorul unui model hidro-economic de-a lungul a trei scenarii viitoare de cooperare politică, se evidenţiază faptul că viitorul producției de alimente în bazinul Nilului nu rezidă în extinderea suprafețelor intens irigate și realocarea apei disputate, ci în utilizarea potențialului vast uitat al agriculturii hrănite cu apă de ploaie din amonte, cu irigare suplimentară, și recoltarea apei locale acolo unde este nevoie. Agricultura neirigată poate acoperi mai mult de 75% din creșterea necesară a producției de alimente până în anul 2025.

Astfel, consolidarea cooperării în interiorul bazinului prin comerțul cu produse alimentare par să fie strategii mai bune decât extinderea unilaterală de irigare în amonte, deoarece aceasta din urmă va reduce generarea energiei hidroelectrice, şi va reloca mai degrabă decât  să crească, producția de alimente.

Pacea și stabilitatea sunt esențiale pentru o dezvoltare durabilă a mediului înconjurător. De asemenea, sunt necesare investiții pentru sprijinirea tranziției către o agricultură durabilă la schimbările climatice, prin îmbunătățirea tehnologiei și adaptarea și transferul de tehnologii esențiale pentru creșterea producției și pentru a reduce impactul asupra mediului al producției agricole intensificate din bazin. Alternativa este o dependență mai mare a țărilor din bazinul Nilului privind ajutorul alimentar și piețele mondiale volatile ale alimentelor.

Check Also

(VIDEO) Congo: Protestatar ucis de către forţele guvernamentale

Protestele din Kinshasa, capitala Republicii Democrate Congo, continuă să escaladeze, după ce membrii comunităţilor creştine cer …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *