Breaking News
Home > Business > Arabia Saudită: orașele smart necesită măsuri coerente împotriva atacurilor cibernetice
orașele smart, Arabia Saudită, securitate cibernetică, hackeri, IT, smart building, atacuri cibernetice
Sursa: ReadWrite

Arabia Saudită: orașele smart necesită măsuri coerente împotriva atacurilor cibernetice

Pe măsură ce orașele smart au devenit o realitatea, clădirile smart au devenit și ele tot mai căutate datorită confortului pe care îl oferă atât operatorilor, cât și celor care locuiesc în ele. Arabia Saudită a început să acorde o atenție tot mai sporită acestei industrii, conștientizând și riscurile unor atacuri cibernetice la care pot fi supuse astfel de clădiri. În acest sens, au început să fie dezvoltate diverse planuri de protecție împotriva eventualilor hackeri, relatează Saudi Gazette.

Sursa: Saudi Gazette
Sursa: Saudi Gazette

Clădirile inteligente funcționează ca o punte de legătură între realitatea fizică și cea virtuală, prezentând o serie de avantaje. Acest tip de clădiri utilizează datele cu scopul de a optimiza operațiunile, reducându-se, astfel, costurile aferente instalațiilor. De asemenea, sporesc gradul de siguranță și durabilitatea. Cu toate aceste, spre deosebire de riscurile cibernetice pe care le prezintă alte industrii, clădirile inteligente sunt mai predispuse atacurilor hackerilor și sunt mult mai vulnerabile în fața unor elemente perturbatoare, care pot afecta multe aspecte ale vieții cotidiene.

Hackerii și-au demonstrat capacitatea de a ataca sistemele de operare ale unor astfel de clădiri. Spre exemplu, hackerii pot accesa foarte ușor o rețea a unei corporații, exploatând vulnerabilitățile prezentate de sisteme de încălzire, ventilație și aer condiționat și pot perturba, astfel, activitatea locuitorilor din clădirile inteligente. Sistemele de operare ale clădirilor smart trebuie să fie securizate, sau chiar integrate în sisteme sau rețele IT, pentru a evita expunerea la diverși factori de atac.

Ministerul Afacerilor Municipale și Rurale din Arabia saudită a lansat o aplicație a orașelor inteligente, o inițiativă aflată în conformitate cu Programul Național de Transformare 2020 și cu Vision 2030.  Ministerul a realizat un studiu care a arătat gradul diferit de pregătire al orașelor pentru transformarea digitală. Această inițiativă vizează mai multe aspecte caracteristice unui oraș inteligent, printre care se numără: sistemele inteligente de transport, sistemele inteligente de comunicații, sistemele rapide de intervenție în situații de urgență și clădirile inteligente.

Potrivit Centrului de Eficiență Energetică din Arabia Saudită, consumul de energie al clădirilor este excesiv, fiind responsabile pentru 80% din consumul total al energiei electrice. Din acest procent, 50% este reprezentat de folosirea sistemelor de aer condiționat. Noile clădiri, prin prisma sistemelor de iluminat, încălzire și răcire sunt menite a limita consumul energiei electrice.

Prin urmare, exploatarea investițiilor privind tehnologia inteligentă și securitatea cibernetică este foarte importantă, a declarat Adham Sleiman. În acest sens, este necesară o colaborare la nivel transfrontalier între agenți interni și externi care să vizeze factorul IT, securitatea cibernetică, parteneri de business externi.  Astfel, securitatea clădirilor inteligente nu va mai reprezenta o problemă, iar potențialul și beneficiile lor vor putea fi exploatate pe deplin.

Check Also

Turcia va începe propria producţie de autovehicule

Premierul turc, Binali Yıldırım, a declarat ieri că ţara sa va începe propria producţie de autovehicule. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *